FAQ

Frequently Asked Questions

Mitä tarkoittaa IV?

IV on lyhenne sanaparista Individual Value eli vapaasti suomennettuna se tarkottaisi yksilöllistä arvoa. Pokémon GO:ssa kaikilla Pokémoneilla on kolme “piilotettua ominaisuutta” (hidden stat), jotka ovat Stamina (kestävyys), Attack (hyökkäys) ja Defense (puolustus). Jokaisella ominaisuudella on oma IV-arvo väliltä 0-15, jossa 0 on huonoin ja 15 paras mahdollinen. Mitä suurempi Attack-arvo on, sitä kovempaa Pokémon iskee, kun taas suurempi Defense-arvo pienentää Pokémoniin kohdistuvien iskujen tehoa ja Stamina määrittelee kuinka hyvin Pokémon kestää iskuja ennen kuin se pökertyy. Täydellisellä yksilöllä kaikki kolme arvoa ovat 15, jolloin sen yhteenlasketut IV-arvot ovat 100% ( (15+15+15)/45=1 eli 100% ). Jos Pokémonilla olisi täydellinen Attack-arvo eli 15, heikohko Defense-arvo esimerkiksi 7 ja melko hyvä Stamina-arvo 10 olisivat sen IV:t silloin (15+7+10)/45=0,7111… eli n.71%. IV-prosenttiarvo siis määrittelee kuinka lähellä täydellistä yksilöä Pokémonisi on ja miten se eroaa muista saman lajin Pokémoneista. Appraise-ominaisuudella pystyy päättelemään Pokémonin IV-arvoja, mutta tarkat tulokset saat selville erilaisilla IV-laskureilla.

Mitä appraisen tulokset tarkoittavat?

Instinct

 1. Ensimmäinen lause
  • “Overall, your (Pokémon) looks like it can really battle with the Best of Them!” Pokémonin IV:t ovat väliltä 82-100%
  • “Overall, your (Pokémon) is really strong!” Pokémonin IV:t ovat väliltä 66-81%
  • “Overall, your (Pokémon) is pretty decent!” Pokémonin IV:t ovat väliltä 51-65%
  • “Overall, your (Pokémon) has room for improvement as far as battling goes.” Pokémonin IV:t ovat alle 50%
 2. Toinen lause tai lauseet
  • “Its best quality is its (HP/Attack/Defense).” Ominaisuus, jolla on Pokémonin paras IV-arvo (joko HP, Attack tai Defense)
  • “Its (Attack/Defense) is great too!” Tämän ominaisuuden IV-arvo on sama kuin ensiksi mainitulla. Jos kaikki kolme mainitaan (Its best quality is its HP. Its Attack is great too! Its Defense is great too!) tarkoittaa se, että kaikilla kolmella ominaisuudella on sama IV-arvo.
 3. Kolmas lause
  • “Its stats are the best I’ve ever seen! No doubt about it!” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo on 15.
  • “Its stats are really strong! Impressive.” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo on joko 13 tai 14.
  • “It’s definitely got some good stats. Definitely!” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo sijoittuu välille 8-12.
  • “Its stats are all right, but kinda basic, as far as I can see.” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo on 7 tai alle.

Mystic

 1. Esimmäinen lause
  • “Overall, your (Pokémon) is a wonder! What a breathtaking Pokemon!” Pokémonin IV:t ovat väliltä 82-100%
  • “Overall, your (Pokémon) has certainly caught my attention.” Pokémonin IV:t ovat väliltä 66-81%
  • “Overall, your (Pokémon) is above average.” Pokémonin IV:t ovat väliltä 51-65%
  • “Overall, your (Pokémon) is not likely to make much headway in battle.” Pokémonin IV:t ovat alle 50%
 2. Toinen lause tai lauseet
  • “I see that its best attribute is its (HP/Attack/Defense)..” Ominaisuus, jolla on Pokémonin paras IV-arvo (joko HP, Attack tai Defense)
  • “It is matched equally by its (Attack/Defense).” Tämän ominaisuuden IV-arvo on sama kuin ensiksi mainitulla. Jos kaikki kolme mainitaan (I see that its best attribute is its HP. It is matched equally by its Attack. It is matched equally by its Defense.) tarkoittaa se, että kaikilla kolmella ominaisuudella on sama IV-arvo.
 3. Kolmas lause
  • “Its stats exceed my calculations. It’s incredible!” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo on 15.
  • “I am certainly impressed by its stats, I must say.” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo on joko 13 tai 14.
  • “Its stats are noticeably trending to the positive.” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo sijoittuu välille 8-12.
  • “Its stats are not out of the norm, in my estimation.” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo on 7 tai alle.

Valor

 1. Esimmäinen lause
  • “Overall, your (Pokémon) simply amazes me. It can accomplish anything!” Pokémonin IV:t ovat väliltä 82-100%
  • “Overall, your (Pokémon) is a strong Pokemon. You should be proud!” Pokémonin IV:t ovat väliltä 66-81%
  • “Overall, your (Pokémon) is a decent Pokemon.” Pokémonin IV:t ovat väliltä 51-65%
  • “Overall, your (Pokémon) may not be great in battle, but I still like it!” Pokémonin IV:t ovat alle 50%
 2. Toinen lause tai lauseet
  • “Its (HP/Attack/Defense) is its strongest feature.” Ominaisuus, jolla on Pokémonin paras IV-arvo (joko HP, Attack tai Defense)
  • “I’m just as impressed with its (Attack/Defense).” Tämän ominaisuuden IV-arvo on sama kuin ensiksi mainitulla. Jos kaikki kolme mainitaan (Its HP is its strongest feature. I’m just as impressed with its Attack. I’m just as impressed with its Defense.) tarkoittaa se, että kaikilla kolmella ominaisuudella on sama IV-arvo.
 3. Kolmas lause
  • “I’m blown away by its stats. WOW!” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo on 15.
  • “It’s got excellent stats! How exciting!” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo on joko 13 tai 14.
  • “Its stats indicate that in battle, it’ll get the job done.” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo sijoittuu välille 8-12.
  • “Its stats don’t point to greatness in battle.” Edellä mainitun (parhaan) ominaisuuden IV-arvo on 7 tai alle.

Mikä on raid error ja mitä sille voi tehdä?

Raid-errorilla tarkoitetaan raid-taistelun alussa näkyvää error-viestiä, jonka jälkeen pelaaja lentää ulos taistelusta. Error tapahtuu siinä vaiheessa, kun lobbyssa ollut aika on kulunut loppuun ja raid-taistelun on tarkoitus alkaa. Ruutuun ilmestyvän GO-tekstin jälkeen näkyy vain punaisella taustalla oleva error-teksti ja yhtäkkiä oletkin taas gym-näkymässä etkä taistelussa mukana. Raid-error johtuu lähestulkoon aina puhelimen virheellisestä kellonajasta. Kellonaika-asetukset tulee olla aina säädettynä automaattiselle.

Raid-errorin sattuessa ilmoita kuuluvaan ääneen raid-ryhmälle, että sait errorin, jotta he voivat juosta pois taistelusta. Myös lobbysta täytyy juosta pois! Raid-errorin saaneen pelaajan tulee toimia seuraavasti:

 1. Varmista, että puhelimesi kellonaika-asetukset on säädetty automaattiselle. Voit myös käyttää kellonaika-asetuksia hetken manuaalilla ja vaihtaa sitten takaisin automaattiselle. Tämän pitäisi resetoida kellonajan.
 2. Käynnistä puhelin uudelleen, pelkästään Pokémon GO -pelin uudelleenkäynnistäminen ei auta tähän ongelmaan vaan koko puhelin tulee buutata eli käynnistää uudelleen. Tämä auttaa suurimmalla osalla pelaajista raid error -ongelmaan. Puhelimen buuttaus pakottaa puhelimen hakemaan kellonajan uudelleen (varmista että kellonaika-asetukset on asetettu automaattiselle ennen buuttausta).
 3. Voit ennaltaehkäistä ongelmia buuttaamalla puhelimesi odotellessasi raidin alkua. Android-käyttäjät voivat asentaa puhelimeensa ClockSync-nimisen sovelluksen, joka kertoo kuinka paljon puhelimesi kellonaika heittää kansainvälisestä atomiajasta (International Atomic Time) ja jonka avulla kellonajan synkkaaminen mahdollisimman lähelle atomiaikaa helpottuu.

Puhelimen buuttauksen tai kellonaika-asetusten säätämisen jälkeen voitte kokeilla raidia uudelleen eikä raid-erroria pitäisi enää tulla.

Mitä ovat EX-raidit (Exclusive Raids)?

EX-raidit eli Exclusive Raidit ovat legendaarisia raideja, joihin tarvitsee erillisen EX-raid passin/kutsun, jotta niihin voi osallistua. Kutsun EX-raidiin voi saada tuurilla sellaiselle salille, jolla on raidannut lähiaikoina. Kutsut EX-raideille jaetaan samaan aikaan kaikille, joten myöhemmin et voi saada kutsua tiettyyn EX-raidiin (mutta voit saada tulevaisuudessa kutsun johonkin toiseen EX-raidiin). Kaikki salilla lähiaikoina raidanneet eivät välttämättä saa kutsua EX-raidille vaan on täysin tuurista kiinni tuleeko kutsu vai ei. Kutsussa on mainittu se gym/sali, jolla EX-raidi tulee olemaan ja kellonaika jolloin EX-raidiin voi osallistua. EX-raid passia ei voi säästää myöhempää raidia varten vaan se täytyy käyttää sillä raidilla, joka on kutsussa mainittu. EX-raideissa raid bossina on tällä hetkellä Mewtwo.

Miksi kaverini on jo kanssani Great Friend (taso 2) mutta minulla näkyy hänen kohdallaan, että seuraavan tasoon olisi vielä X päivää?

Kyseessä on Nianticin tiedossa oleva bugi; valitettavasti kuitenkaan ehdotettu “workaround” ei toimi. Käytännössä vain toinen kavereista voi nostaa Friendship Leveliä kerran päivässä; toisella kaverilla taso ei nouse vaikka kuinka raidaisi, hakkaisi gymejä, vaihtelisi Pokémoneja tai availisi/lähettäisi lahjoja. Se kaveri, joka uuden vuorokauden aikana avaa ensimmäisenä kaveriltaan saadun lahjan on se, joka saa nostettua Friendship Leveliä yhdellä tasolla. Lahjan lähettäneen kaverin Friendship Level ei nouse enää sinä päivänä.

Mikäli haluaa seuraavalle tasolle mahdollisimman nopeasti, kannattaa sopia kaverin kanssa kumpi teistä avaa aina toiselta saadut lahjat ensimmäisenä kun vuorokausi vaihtuu. Se, joka avaa lahjat ensimmäisenä siis “levuttaa” teidän välistä Friendship Leveliä; tällöin vain sillä yhdellä kaverilla (joka avaa lahjat ensimmäisenä) Friendship Level nousee kerran päivässä; toisella kaverilla Friendship Level pysyy koko ajan muuttumattomana (6 more days). Kun tämä lahjoja avaava kaveri saavuttaa uuden Frienship Levelin (esim. tason 2 eli Great Friendin) vaihtakaa seuraavana päivänä lahjojen avaajaa eli esimerkiksi jos vaikkapa lauantaina pelaaja A saa ilmoituksen, että on nyt Great Friend pelaajan B kanssa, tulee pelaajan B avata sunnuntaina (eli seuraavana päivänä) pelaajalta A saatu lahja ennen kuin pelaaja A avaa pelaajalta B saadun lahjan. Tällöin pelaaja B hyppää suoraan Great Friendiksi pelaajan A kanssa. Tätä kutsutaan Friendship Levelin synkronoimiseksi. Tällöin kuitenkaan kumpikaan teistä ei saa sille päivälle nostettua teidän välistä Friendship Leveliä eli periaatteessa menetätte siinä yhden päivän. Friendship Level kuitenkin kannattaa synkata aina kun toinen kavereista saavuttaa uuden tason, jotta molemmat pelaajat saavat varmasti kaikki uuden tason mukana tulevat bonukset. Kaikkein hitainta on avata lahjoja vuorotellen (joka toinen päivä A avaa ja joka toinen päivä B); tällöin joka toinen päivä “menee hukkaan” koska kumpikaan ei saa silloin nostettua Friendship Leveliä.

Friendship Level bugi on korjattu 3.7. Nianticin toimesta.