Pokémon Gen 4 valmistautumisopas

Tämän postauksen julkaisun aikaan Pokémon GO -pelissä on julkaistuna generaatiot 1, 2 ja 3. Jokainen generaatio tuo mukanaan uusia Pokémoneja. Tässä oppaassa käymme läpi mitä generaatiolta 4 voidaan odottaa ja miten sen tuloon voi valmistautua jo etukäteen.

Gen 4 startterit eli aloitus-Pokémonit

Jokaisessa generaatiossa on aina kolme starter-Pokémonia, jotka ovat Grass-, Fire– ja Water-tyyppiä. Ensimmäisen generaation startterit ovat Bulbasaur, Charmander ja Squirtle. Toisen generaation aloitus-Pokémoneihin kuuluvat Chikorita, Cyndaquil ja Totodile. Kolmannessa generaatiossa taas peliin lisättiin Treecko, Torchic ja Mudkip.

Gen 3 opas: Startterit

Gen 4 startterit eli aloitus-Pokémonit ja niiden evoluutiot

Neljännen generaation startterit ovat Turtwig (Grass), Chimchar (Fire) ja Piplup (Water).
Turtwig on kilpikonnaa muistuttava Grass-tyypin Pokémon, jonka viimeinen eli kolmas muoto Torterra on Grass ja Ground -tyyppiä. Tämä tyypitys tekee siitä erittäin heikon Ice-tyypin hyökkäyksille. Nykyisen CP-laskukaavan mukaan Torterran maksimi CP tulisi olemaan 2825 eli se olisi suurin kaikista tähän astisista Grass-starttereista (toisiksi isoin max CP on Sceptilellä: 2584).

Fire-tyypin startteri Chimchar on tuliapina, jonka viimeinen muoto Infernape on Fire– ja Fighting-tyyppiä samaan tapaan kuin gen 3 Fire-startterin viimeinen muoto Blaziken. Infernapen max CP tulee nykyisen laskukaavan mukaan olemaan 2464 eli se jää kaikkien nykyisten Fire-starttereiden kolmansien muotojen alapuolelle.

Viimeisenä on Water-tyypin Piplup, pieni lintu, josta kasvaa pingviiniä muistuttava Empoleon, joka on Water-tyypin lisäksi Steel-tyyppiä. Tämä tyypitys tekee siitä hyvin muita tyyppejä resistaavan ja se on heikko vain Ground-, Fighting– ja Electric -tyypeille. Empoleonin max CP tulee olemaan 2741, mikä tekee siitä hieman isomman kuin Feraligatr (gen 2 Water-startterin 3. muoto), mutta pienemmän kuin Swampert (gen 3 Water-startterin 3. muoto). Alla on vielä kunkin tyypin kaikkien gen 1-4 starttereiden 3. muotojen statsien vertailutaulukot max CP -järjestyksessä

Grass-tyypin starttereiden 3. muodot Gen 1-4

Pokémon Max CP Attack Defense Stamina
Torterra 2825 202 197 190
Sceptile 2584 223 180 140
Venusaur 2568 198 198 160
Meganium 2227 168 202 160

Fire-tyypin starttereiden 3. muodot Gen 1-4

Pokémon Max CP Attack Defense Stamina
Charizard 2686 223 176 156
Typhlosion 2686 223 176 156
Blaziken 2631 240 141 160
Infernape 2464 222 151 152

Water-tyypin starttereiden 3. muodot Gen 1-4

Pokémon Max CP Attack Defense Stamina
Swampert 2815 208 175 200
Empoleon 2741 210 193 168
Feraligatr 2721 205 197 170
Blastoise 2291 171 210 158

Vanhojen Pokémonien uudet muodot

Gen 2 toi mukanaan uusia evoluutioita vanhoille Pokémoneille: muun muassa Scytherin pystyi vihdoin kehittämään Scizoriksi ja Porygonin Porygon 2:ksi. Myös gen 4 tuo mukanaan uusia muotoja vanhoille Pokémoneille: jopa 22 uutta evoluutiota ja tämän lisäksi vielä seitsemän uutta 1. tason muotoa.

Gen 4 uudet evoluutiot

Lista Pokémoneista, jotka saavat uuden evoluution generaatiossa 4 (uudet muodot lihavoitu):

 • Porygon (normal) > Porygon 2 (normal) > Porygon Z (normal)
 • Rhyhorn (rock/ground) > Rhydon (rock/ground) > Rhyperior (rock/ground)
 • Eevee (normal) > Leafeon (grass) & Eevee (normal) > Glaceon (ice)
 • Magnemite (electric/steel) > Magneton (electric/steel) > Magnezone (electric/steel)
 • Lickitung (normal) > Lickilicky (normal)
 • Tangela (grass) > Tangrowth (grass)
 • Elekid (electric) > Electabuzz (electric) > Electivire (electric)
 • Magby (fire) > Magmar (fire) > Magmortar (fire)
 • Yanma (bug/flying) > Yanmega (bug/flying)
 • Gligar (ground/flying) > Gliscor (ground/flying)
 • Togepi (fairy) > Togetic (fairy/flying) > Togekiss (fairy/flying)
 • Sneasel (dark/ice) > Weavile (dark/ice)
 • Misdreavus (ghost) > Mismagius (ghost)
 • Murkrow (dark/flying) > Honchkrow (dark/flying)
 • Swinub (ice/ground) > Piloswine (ice/ground) > Mamoswine (ice/ground)
 • Duskull (ghost) > Dusclops (ghost) > Dusknoir (ghost)
 • Nosepass (rock) > Probopass (rock/steel)
 • Aipom (normal) > Ambipom (normal)
 • Snorunt (ice) > Glalie (ice) & Snorunt ♀ (ice) > Froslass ♀ (ice/ghost )
 • Ralts (psychic/fairy) > Kirlia (psychic/fairy) > Gardevoir (psychic/fairy) & Ralts ♂ (psychic/fairy) > Kirlia ♂ (psychic/fairy) > Gallade ♂ (psychic/fighting)
 • Budew (grass/poison) > Roselia (grass/poison) > Roserade (grass/poison)

Osa uusista muodoista on ns. “vaihtoehtoisia evoluutioita”, kuten Poliwhirl voi kehittyä joko Poliwrathiksi tai Politoediksi tai Slowpoke Slowbroksi tai Slowkingiksi. Tällaisia vaihtoehtoisia evoluutiomuotoja ovat Froslass ja Gallade. Varsinaisissa Pokémon-peleissä vain tyttö-Snorunt voi kehittyä Froslassiksi ja vastaavasti vain poika-Raltsista voi tulla Gallade; nämä rajoitteet uskotaan siirtyvän myös Pokémon GO -peliin, joten säästä ainakin yksi tyttö-Snorunt ja yksi poika-Ralts, jotta saat kehitettyä nämä uudet muodot itsellesi!

Roselia saa generaatiossa 4 kaksi uutta muotoa: yhden aikaisemman evoluution (1. muoto) Budew ja yhden myöhemmän evoluution (3. muoto) Roserade. Roselia on siis itse keskimmäinen eli 2. muoto. Eevee saa neljännessä generaatiossa kaksi uutta muotoa: Ice-tyypin Glaceonin sekä Grass-tyypin Leafeonin; säästä siis muutama Eevee näitä uusia evoluutioita varten.

Mikäli sinua kiinnostaa mitkä näistä vanhojen Pokémonien uusista muodoista ovat hyviä/käytettäviä Pokémoneja, voit tutustua tähän Gamepressin tekemään listaan aiheesta. Rhyhornin ja Rhydonin uuden muodon Rhyperiorin maksimi CP nykyisen laskukaavan mukaan tulee olemaan huimat 3869, joten tämä on yksi odotetuimmista neljännen generaation uusista Pokémoneista.

Swinubin ja Piloswinen uusi muoto Mamoswine (max CP 3289) tulee hyvin suurella todennäköisyydellä olemaan pelin parhaimpia (ellei paras) Ice-tyypin hyökkääjä ja Togepin ja Togeticin kolmas muoto Togekiss (max CP 3171) taas parhaimpia Fairy-tyypin hyökkääjiä.

Tangelan uusi muoto Tangrowth (max CP 3110) tulee myös todennäköisesti olemaan erittäin hyvä Grass-tyypin Pokémon. Myös Eeveen uusista muodoista povataan kohtalaisen hyviä Ice ja Grass-hyökkääjiä. Electabuzzin uusi muoto Electivire (max CP 2904) voi toimia Raikoun korvaavana Electric-hyökkääjänä; se ei kuitenkaan tule olemaan Raikouta parempi.

Magnemiten ja Magnetonin uusi muoto Magnezone on myös yksi potentiaalinen Electric-tyyppi. Sen toinen tyyppi, Steel, tekee siitä tosin erittäin heikon Ground-tyypin hyökkäyksille. Myös Magmarin uusi muoto Magmortar (max CP 2980) voi olla käypäinen Fire-tyyppi, muttei vedä vertoja Moltresille.

Generaatio neljä tuo mukanaan myös useamman uuden 1. muodon vanhoille Pokémoneille: Roselia saa ensimmäiseksi muodokseen Budewin ja sen lisäksi tulee kuusi uutta baby-Pokémonia:

 • Chingling (psychic) > Chimecho (psychic)
 • Bonsly (rock) > Sudowoodo (rock)
 • Mime Jr. (psychic/fairy) > Mr. Mime (psychic/fairy)
 • Happiny (normal) > Chansey (normal > Blissey (normal)
 • Munchlax (normal) > Snorlax (normal)
 • Mantyke (water/flying) > Mantine (water/flying)

Gen 4 baby-Pokémonit

Legendaariset

Gen 4 maskotit: Palkia, Giratina ja Dialga

Generaation 4 maskotit (ja ns. “päälegendaariset”) ovat Dialga (Steel/Dragon), Palkia (Water/Dragon) ja Giratina (Ghost/Dragon).

Dialgaa vastaan tehoaa hyvin vain Fighting– ja Ground-tyypin liikkeet eli Machamp ja Groudon ovat sitä vastaan hyviä hyökkääjiä. Mikäli gen 4:n uudet Pokémonit Rhyperior ja Garchomp saavat Ground-liikkeet, voivat nekin olla hyviä countereita Dialgalle.

Palkiaa vastaan vain Dragon– ja Fairy -tyypin iskut tekevät Super Effective damagea, joten vahvat Dragon-tyypin hyökkääjät, kuten Rayquaza, Dragonite, Salamence ja Latios ovat tätä vastaan vahvoilla. Togeticin uusi muoto Togekiss voi mahdollisesti olla käyttökelpoinen hyökkääjä Palkiaa vastaan ja Gardevoir Dazzling Gleamilla toimii myös.

Giratinalla on enemmän heikkouksia kuin edellisellä kahdella: se on heikko Ghost, Ice, Dragon, Dark ja Fairy -tyypin iskuille. Generaation neljä uusi Pokémon Mamoswine voi mahdollisesti olla erittäin hyvä valinta Giratinaa vastaan, mutta myös Tyranitar Dark-iskuilla tai vahvat Dragon-tyypin hyökkääjät toimivat tässä.

Generaatiossa neljä tulevat myös ns. järven suojelijat (Lake Guardians), jotka ovat Uxie, Mesprit ja Azelf. Kaikki kolme ovat Psychic-tyyppiä ja ovat siis heikkoja Bug, Ghost ja Dark -tyypin iskuille. Tyranitar Dark-iskuilla on todennäköisin valinta näitä kolmea vastaan, myös ns. “legacy Gengar” Shadow Claw + Shadow Ballilla ja Bug-tyypeistä Pinsir, Scizor ja uusi tuttavuus Yanmega toimivat.

Muita legendaarisia Pokémoneja generaatiossa neljä ovat Cresselia (Psychic), Heatran (Fire/Steel) ja Regigigas (normal).

Cresseliaan toimivat samat counterit kuin järven suojelijoihin eli Uxieen, Mespritiin ja Azelfiin, sillä se on myös Psychic-tyyppiä.

Heatranilla on tuplaheikkous Ground-tyypin liikkeille, joten Groudon tulee olemaan sitä vastaan erittäin hyvä. Myös mahdollisesti Rhyhornin ja Rhydonin uusi muoto Rhyperior, mikäli se saa Ground-tyypin liikkeet, toimii tätä vastaan hyvin sekä Garchomp. Ground-tyypin lisäksi Heatran on heikko Fighting ja Water -tyypeille.

Normal-tyypin Regigigasiin Super Effectiveä tekee vain Fighting-tyypin liikkeet eli sitä vastaan paras tulee olemaan Machamp (ja sen jälkeen myös muut Fighting-tyypit).

4. generaatiossa on kaikkien näiden legendaaristen lisäksi vielä viisi eri mythical-Pokémonia: Shaymin (“land forme”: grass, “sky forme”: grass/flying), Darkrai (dark), Arceus (normal, mutta voi muuttaa tyyppiään miksi tahansa muuksi tyypiksi) ja meren suojelijat (sea guardians) Manaphy ja Phione, jotka ovat molemmat Water-tyyppiä.

Gen 4 uudet Pokémonit

Generaatio 4 muistetaan yleensä parhaiten siitä, että se toi mukanaan runsaan määrän uusia muotoja vanhoille Pokémoneille. Mutta kuten joka generaatiossa, myös 4. gen tuo mukanaan myös täysin uusiakin Pokémoneja.

Näistä tärkein on todennäköisimmin vasarahaita etäisesti muistuttava Dragon/Ground-tyypin Garchomp (max CP 3823). Sen tyypitys tekee siitä erittäin heikon Ice-tyypin hyökkäyksiä vastaan, mutta siitä voisi saada hyvän Dragon tai Ground-hyökkääjän riippuen siitä, millaiset liikkeet se tulee saamaan. Garchompin ensimmäinen muoto, Gible, tulee todennäköisesti olemaan melko harvinainen (samaan tapaan kuin Larvitar) ja mahdollisesti yksi uusi 10 km munista kuoriutuva Pokémon.

Garchompin lisäksi Rock-tyypin fossiili-Pokémon Rampardos (max CP 3179) voi olla käyttökelpoinen Rock-tyypin hyökkääjä Smackdown-Tyranitarin ja Golemin lisäksi. Sillä on kova Attack, mutta se ei kestä hirveästi itse iskuja; näin ollen se tulee olemaan melko lasikanuunamainen hyökkääjä.

Joitakin mielenkiintoisia gen 4 uusia Pokémoneja: Garchomp, Rampardos, Hippowdon, Luxray ja Lucario.

Muita mielenkiintoisia uusia Pokémoneja ovat Ground-tyypin Hippowdon (max CP 3089), Electric-tyypin Luxray (max CP 2668), jolla on 3 evoluutiota sekä Fighting/Steel-tyypin Lucario (max CP 2461). Aika näyttää millaisia hyökkäyssettejä nämä uudet Pokémonit saavat ja onko niistä mihinkään.

Gen 4 muistilista

Nämä Pokémonit saavat uuden evoluution gen 4:ssä, joten jemmaa ainakin yksi itsellesi (poikkeuksena Eevee, joita tarvitsee vähintään 2) + hamstraa karkkia evolvea varten

 • Magnemite/Magneton
 • Lickitung
 • Rhyhorn/Rhydon
 • Tangela
 • Elekid/Electabuzz
 • Magby/Magmar
 • Eevee (2 uutta muotoa)
 • Porygon/Porygon 2
 • Togepi/Togetic
 • Aipom
 • Yanma
 • Murkrow
 • Misdreavus
 • Gligar
 • Sneasel
 • Swinub/Piloswine
 • Ralts ♂/Kirlia ♂
 • Nosepass
 • Roselia
 • Duskull/Dusclops
 • Snorunt ♀

Lisäksi seuraavat Pokémonit saavat uuden 1. muodon

 • Chansey
 • Mr. Mime
 • Snorlax
 • Sudowoodo
 • Mantine
 • Roselia
 • Chimecho

Generaation 4 uudet legendaariset, niiden heikkoudet ja suositellut counterit


Dialga
(Steel/Dragon)
Heikkoudet: Fighting, Ground
Counterit: Machamp, Groudon (Rhyperior, Garchomp)


Palkia
(Water/Dragon)
Heikkoudet: Dragon, Fairy
Counterit: Rayquaza, Dragonite, Salamence, Latios, Gardevoir (Togekiss)


Giratina
(Ghost/Dragon)
Heikkoudet: Ghost, Ice, Dragon, Dark, Fairy
Counterit: Rayquaza, Dragonite, Salamence, Latios, Gardevoir, Tyranitar, Articuno, Gengar (Togekiss, Mamoswine, Glaceon)


Uxie, Mesprit, Azelf
(Psychic)
Heikkoudet: Bug, Ghost, Dark
Counterit: Tyranitar, Gengar, Pinsir, Scizor (Yanmega)


Cresselia
(Psychic)
Heikkoudet: Bug, Ghost, Dark
Counterit: Tyranitar, Gengar, Pinsir, Scizor (Yanmega)


Heatran
(Fire/Steel)
Heikkoudet: Ground (x2), Fighting, Water
Counterit: Groudon, Machamp, Kyogre, Gyarados (Rhyperior, Garchomp, Palkia)


Regigigas
(normal)
Heikkoudet: Fighting
Counterit: Machamp

Gen 4 vanhojen Pokémonien uudet muodot kuvana

Gen 4 vanhojen Pokémonien uudet evoluutiot

Avaa kuva uuteen välilehteen tästä

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Jos sinulla on Salamatipun käyttäjätunnus voit kirjautua sisään tästä.

*