Raid-opas aloittelijoille

Tässä lyhyessä oppaassa käymme läpi mitä ovat raidit, mistä niitä löytää, miten niihin osallistutaan ja mitä raideista saa palkinnoksi.

Mitä raidit ovat?

Raidit ovat Pokémon GO -pelissä olevia monen pelaajan yhteistaisteluita yhtä raid bossina toimivaa Pokémonia vastaan. Raid boss Pokémonit ovat huomattavasti vahvempia kuin muut pelistä tällä hetkellä löytyvät Pokémonit ja niiden voittamiseen tarvitaan yleensä useampi pelaaja; helpoimmat raidit pystyy yleensä kuitenkin voittamaan myös yksin. Raideja on tällä hetkellä neljää eri tasoa. Raideista saa palkinnoksi itemeitä, joita ei muualta pelistä ainakaan toistaiseksi voi saada. Raidiin osallistuminen vaatii raid passin, joita saa aina yhden päivässä pyöräyttämällä gymin stoppia tai ostamalla 100 kolikon hintaan pelin kaupasta.

Mistä raideja löytää?

Raidit sijoittuvat Pokémon GO:ssa aina Pokémon saleille eli gymeille. Lähistöllä olevat raidit löydät avaamalla Pokémon GO -pelin oikeasta alareunasta löytyvän Nearby-valikon ja siirtymällä Raid-välilehdelle. Raid-välilehdeltä näet kaikki lähialueen alkavat sekä parhaillaan meneillä olevat raidit. Alkavista raideista raid-välilehdellä näkyy raid-munat, joita on tällä hetkellä kolmea eri väriä: punaisia (1-2 tason raidit), keltaisia (3-4 tason raidit) ja mustia/violetteja (5 tason raidit), sekä kellonaika, jolloin raid alkaa ja meneillään olevista raideista näkyy raid boss Pokémonin kuva ja teksti “ongoing” (= käynnissä oleva / meneillään oleva). Raid-pallon alapuolella olevat kuvakkeet kertovat raidin tasosta: yksi kuvake on helpoin ja viiden kuvakkeen raid taas vaikein. Raid-palloa painamalla näät missä raidin gym sijaitsee.

Nearby-valikon uudelta Raid-välilehdeltä näät kaikki lähialueen alkavat sekä meneillään olevat raidit.

Miten raidiin osallistutaan?

Jotta voisit osallistua raidiin tulee sinun mennä sille gymille, jolla raid on alkamassa tai parhaillaan käynnissä ja sinulla täytyy olla raid-passi (kerran päivässä saa yhden ilmaisen raid passin gymiltä pyöräyttämällä gymin stoppia ja lisää passeja voi ostaa pelin kaupasta). Mikäli raid ei ole vielä alkanut eli raid muna ei ole ehtinyt kuoriutua, joudut odottelemaan ennen kuin pääset osallistumaan raidiin. Jos raid muna on jo kuoriutunut, pääset taistelemaan raid bossia vastaan avaamalla gymin; tällöin voit valita menetkö suoraan taistelemaan Battle-painikkeella vai haluatko luoda private groupin eli yksityisen ryhmän, jossa raid-taistelu käydään. Voit myös liittyä private groupiin, jos tiedät ryhmän koodin. Yhdessä raid-ryhmässä voi olla maksimissaan 20 eri pelaajaa. Menitpä sitten suoraan battleen tai liityit private groupiin, päädyt ensin ns. odottelutilaan eli lobbyyn. Lobbyssa pystyt vielä parantamaan/healaamaan Pokémonejasi ja valitsemaan kuuden Pokémonin tiimin, jolla osallistut raid bossin kaatamiseen. Aika valita Pokémonit on kuitenkin rajallinen ja ajan päätyttyä raid battle alkaa automaattisesti. Raidia ei voi aloittaa etukäteen. Yhdellä raid passilla voit kokeilla saamaa raidia niin kauan uudestaan, kuin raid kestää tai kunnes voitat raidin. Voitettua raidia ei pysty pelaamaan enää uudelleen.

Suoraan taisteluun vai private group

Osallistuessasi raidiin sinulla on vaihtoehtona luoda joko oma yksityinen ryhmä eli private group, jossa taistella raid bossia vastaan tai vain liittyä suoraan yleiseen lobbyyn, jonne kuka tahansa voi liittyä ilman sen kummempia koodeja (Iso vihreä Battle-painike). Private groupiin pääsevät vain ne pelaajat, jotka tietävät ryhmän koodin; näin ollen esimerkiksi spoofferit (gps-sijaintinsa väärentävät pelaajat) eivät pääse samaan raid-ryhmään ja private groupeilla voidaan myös jakaa iso raid-porukka pienempiin errorien ja lagin välttämiseksi.

Private groupin luominen ja grouppiin liittyminen

Yksityisen raid-ryhmän eli private groupin luo aina yksi henkilö ryhmästä. Ryhmä luodaan painamalla Battle-painikkeen alta löytyvää Private Group -tekstiä. Pääset sen jälkeen Private Group -näkymään, jossa sekä luodaan private groupit että liitytään niihin. Se, joka luo ryhmän, painaa tässä näkymässä alhaalta vasemmalta Create Group -painiketta. Tämän jälkeen hänelle generoituu automaattisesti private groupin koodi, jolla kyseiseen ryhmään pääsee liittymään. Tämä koodi tulee siis kertoa kaikille, joiden halutaan ryhmään liittyvän.

Kun private group on luotu siihen pääsee liittymään painamalla Battle-painikkeen alta löytyvää Private Group -tekstiä. Private Group -näkymässä syötät oman ryhmäsi koodin, joka muodostuu kolmesta eri Pokémonista (muista kysyä koodi private groupin luoneelta pelaajalta). Kun olet syöttänyt koodin, pääset liittymään Private Groupiin (kunhan koodi oli oikea). Private groupin koodi näkyy raid lobbyssa (odottelutila ennen kuin raid alkaa) ylhäällä oikealla.

Vasemmalla nähtävissä juuri luodun Private Groupin koodi, jolla ryhmään pääsee liittymään. Oikealla pelaaja on liittynyt raid lobbyyn ja odottelee raidin alkamista sekä mahdollisesti muita pelaajia.

Taisteleminen Raid Bossia vastaan

Raid Bossia vastaan taistellaan hyvin samaan tapaan kuin gymeillä olevia Pokémoneja vastaan. Raid Boss on vain huomattavasti vahvempi, kuin gymejä puolustavat Pokémonit ja niiden kaatamiseen tarvitaankin yleensä useampi pelaaja. Helpoimmat raidit pystyy voittamaan myös yksin. Raidiin osallistutaan kuudella Pokémonilla, joita voi vaihtaa raid lobbyssa odotellessa raidin alkamista. Pokémonit kannattaa valita huolella ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntää tyyppietuja. Esimerkiksi Charizardia vastaan toimivat hyvin Rock- ja Water-tyypin Pokémonit, kun taas Tyranitariin kannattaa hyökätä Fighting-iskuilla varustetulla Machampilla.

Taistelu Raid Bossia vastaan.

Mitä raideista saa palkinnoksi?

Raid-palkintoihin kuuluvat Golden Razz Berryt eli kultaiset marjat, jotka helpottavat Pokémonin kiinni jäämistä tavallisia Razz Berryjä tehokkaammin, Rare Candyt, jotka voit vaihtaa minkä tahansa Pokémonin karkiksi sekä TM:t eli Techinal Machinet, joita on kahta erilaista: Fast ja Charged. TM:illä pystyt vaihtamaan Pokémonillesi eri iskut nykyisten tilalle. Fast TM vaihtaa Pokémonin Fast Moven ja Charged TM:llä arvotaan Pokémonille uusi Charge Move. Edellä mainittujen palkintojen lisäksi raideista saa vaihtelevan määrän verran Reviveitä. Raid-palkintojen määrä ja laatu vaihtelevat. Palkintojen lisäksi pelaaja saa raid bossin voitettuaan mahdollisuuden ottaa raid bossina toiminut Pokémon kiinni. Raid bossille voi syöttää marjoja, kuten mille tahansa muullekin Pokémonille ja sen nappaamiseen käytetään erillisiä Premier-palloja, joita saa rajallisen määrän. Voitetusta raidista saa aina 1000 gym expaa sille salille, jossa raid käytiin (gym exp nostaa gymin badgen tasoa) sekä 3000 expaa pelaajalle itselleen.

Raideista saatavat palkinnot.

Huom! Lokakuun puolivälin tienoilla raid-palkintoihin tuli muutoksia; yllä mainittujen palkintojen lisäksi raideista saa nykyään palkinnoksi myös potioneita.

Muutoksia raideissa

Raidit kokivat hetkinäisen muutoksen 23. heinäkuuta 2017 kun ensimmäiset legendaariset raidit alkoivat (Lugia ja Articuno). Tällöin raid-munat poistuivat kokonaan ja raidit kestivät 2 tuntia. Niantic kuitenkin palautti raid-munat takaisin peliin 8. syyskuuta 2017.

Kommentit

  • jari

    miten saa kympin munia ?

    • Topsu

      Kympin munia saa hyvällä tuurilla stoppia tai gymiä pyörittämällä kun sinulla on tilaa munille. Ne ovat aika harvinaisia, mutta ajan kanssa niitä pitäisi tulla aina silloin tällöin.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Jos sinulla on Salamatipun käyttäjätunnus voit kirjautua sisään tästä.

*