Telegram-ohje

Mikä on Telegram?

Telegram on ilmainen viestintäohjelma, joka keskittyy nopeuteen ja turvallisuuteen. Voit käyttää Telegramia kaikissa laitteissa samanaikaisesti – viestisi synkronoidaan saumattomasti eri laitteidesi välillä; sinulla voi olla siis Telegram asennettuna sekä puhelimeen, tablettiin että tietokoneelle ja pystyt käyttämään sitä samalla tunnuksella jokaisella laitteella.

Telegramilla voit lähettää viestejä, valokuvia, videoita ja kaikentyyppisiä tiedostoja (asiakirjoja, zip-tiedostoja, mp3-tiedostoja jne). Telegramiin voi luoda ryhmiä jopa 20 000 ihmiselle sekä kanavia, joiden jäsenmäärä on rajoittamaton. Voit lähettää Telegramilla viestejä puhelimeesi tallennetuille yhteystiedoille tai pelkästään nimimerkin perusteella kelle tahansa käyttäjälle. Puhelinnumerosi ei näy Telegramissa muille käyttäjille, ellei heillä ole jo entuudestaan numerosi tallennettuna.

Jyväskylän aktiivinen Pokémon GO -yhteisö on ottanut Telegramin käyttöön pääasialliseksi raid-tiedotuskanavaksi sen suurien ryhmäkokojen ja helppokäyttöisyytensä vuoksi. Joitakin WhatsApp-raid-ryhmiä vielä on toiminnassa, mutta koska Telegramiin mahtuu enemmän, on siitä tullut suosituin kanava ilmoittaa ja sopia raideista Jyväskylän alueella.

Telegramin asentaminen

Telegramin voi asentaa helposti laitteesi sovelluskaupasta (älypuhelimet ja tabletit) tai tietokoneelle osoitteesta https://telegram.org/apps (Dektop apps -kohdasta joko Windows/Linux tai macOS versio).

Älypuhelin ja tabletti

Pääset lataamaan Telegramin joko suoraan alta löytyvistä linkeistä:

Android-käyttäjät: Telegram Google Playssa

iOS-käyttäjät: Telegram App Storessa

Tai avaamalla laitteessasi käyttöjärjestelmäsi mukaisen sovelluskaupan (Andoid-käyttäjät: Google Play ja iOS-käyttäjät: App Store) ja etsimällä sitten Telegram-sovelluksen sovelluskaupan haku-toiminnolla kirjoittamalla hakuun Telegram.

Telegram asennetaan laitteeseen ihan samaan tapaan kuin mikä tahansa muukin sovellus.

Telegram-sovellus Google Playssa.

Kun olet asentanut Telegramin laitteeseesi, avaa se. Seuraavaksi sinun tulee rekisteröityä Telegramin käyttäjäksi puhelinnumerollasi.

 1. Puhelinnumero annetaan muodossa +358 401234567 (esim. jos puhelinnumerosi on 040 123 4567 syötät sovellukseen vain 401234567 eli ensimmäinen nolla jää pois).
 2. Kun olet syöttänyt puhelinnumerosi, Telegram soittaa laitteeseesi puhelun (älä vastaa puheluun), puhelulla varmistetaan, että puhelinnumero on käytössä ja se voidaan rekisteröidä.
 3. Puhelu päättyy itsestään ja pääset seuraavaksi asettamaan itsellesi etu- ja sukunimen (etunimi on pakollinen, mutta voit laittaa etunimeksesi myös nimimerkkisi halutessasi), sukunimen voi jättää tyhjäksi.
 4. Kun nimi on asetettu pääset vihdoin käyttämään Telegramia!

Telegramin käyttöönotto: Puhelinnumerolla rekisteröityminen.

Tietokone

Asentaaksesi Telegramin tietokoneellesi vieraile osoitteessa https://telegram.org/apps. Valitse sitten kohdasta Desktop apps oman käyttöjärjestelmäsi mukainen sovellus (valittavana on Telegram for Windows/Mac/Linux sekä Telegram for macOS). Tämän jälkeen klikkaa sinistä painiketta, jossa lukee valitusta käyttöjärjestelmästä riippuen Get Telegram for Windows tai Get Telegram for macOS. Telegram-sovellus asennetaan tietokoneelle kuten mikä tahansa muukin ohjelma/sovellus.

Telegramin asentaminen Windows-koneelle.

Telegramin asetukset

Asetuksiin pääset vasemmasta yläkulmasta löytyvästä kolmen viivan painikkeesta. Täältä pääset myös luomaan uusia ryhmiä ja selaamaan yhteystietojasi. Valitse kuitenkin nyt kohta Settings (Asetukset).

Telegramin asetukset (Settings).

Ilmoitukset ja äänet (Notifications and Sounds)

Valitse asetuksista (Settings) kohta Notifications and Sounds. Täältä pääset muokkaamaan sovelluksen ilmoitus- ja äänimerkkiasetuksia. Voit halutessasi säätää yksityisviesteille eri ilmoitusasetukset kuin ryhmäviesteille; Message Notifications -kohdasta määrittelet yksityisviestien ilmoitusasetukset ja Group Notifications -kohdasta ryhmiin tulevien viestien ilmoitusasetukset. Voit säätää molemmille seuraavia asetuksia:

 • Alert (Ilmoita)
  • Ilmoitetaanko uusista viesteistä ylipäätään mitenkään. Tämän täytyy olla päällä, jos haluat ilmoituksia uusista viesteistä.
 • Message Preview (Viestin esikatselu)
  • Tämän ollessa päällä näet laitteesi tilarivillä viestin alkua eli pystyt jo ennen Telegramin avaamista näkemään osan viestistä.
 • LED Color (LED väri)
  • Puhelimesi merkkivalon väri. Voit säätää mikä väri puhelimessasi vilkkuu kun saat Telegramiin viestin.
 • Vibrate (Värinä)
  • Tämän ollessa päällä puhelimesi värisee aina kun Telegramiin tulee uusi viesti.
 • Popup Notifications (Popup-ilmoitukset)
  • Jos haluat saada ruutuun pomppaavan popup-ilmoituksen uusista Telegram-viesteistä, voit laittaa tämän päälle.
 • Sound (Ääni)
  • Tämän ollessa päällä puhelimestasi kuuluu merkkiääni (jonka voit vaihtaa haluamaksesi) kun Telegramiin tulee uusi viesti.
 • Priority (Prioriteetti)
  • Tästä voit säätää kuinka tärkeitä Telegramin ilmoitukset ovat. Max on tärkein ja Default vähiten tärkeä.

Telegramin asetukset: Ilmoitus- ja ääniasetukset (Notifications and Sounds)

Yleisten viestien ja ryhmäviestien ilmoitusten lisäksi Notifications and Sounds -asetusten alta löytyy vielä paljon muitakin asetuksia. In-app Notifications -kohdasta voit säätää niitä ilmoituksia, joita saat käyttäessäsi Telegramia eli kun Telegram on laitteessasi auki ja aktiivinen (kun selailet vaikkapa raid-ryhmään tulleita viestejä). Voit ottaa äänet, värinän, esikatselun pois päältä tai laittaa ne halutessasi päälle. Voice Calls -kohdasta voit määrittää äänipuheluille värinän ja soittoäänen. Events-kohdasta voit ottaa päältä pois ilmoitukset kavereidesi liitymisestä Telegramiin (Contact joined Telegram) ja ilmoitukset kiinnitetyistä viesteistä (Pinned Messages). Other-kohdasta voit säätää edistyneempiä ilmoitusasetuksia ja Reset-kohdasta palauttaa oletusasetukset käyttöön.

Telegramin käyttö

Ryhmään liittyminen

Kun olet asentanut Telegramin voit liittyä julkisiin ryhmiin kutsulinkin avulla.

Telegram-ryhmän kutsulinkki tulee avata sillä laitteella, johon asensit Telegramin. Kutsulinkki avautuu Telegramiin jossa pääset sitten liittymään ryhmään klikkaamalla oikeasta alareunasta löytyvää JOIN GROUP -linkkiä. Muistathan lukea ryhmän säännöt läpi liittyessäsi ryhmään! Säännöt pääset lukemaan klikkaamalla ryhmän yläreunasta löytyvää kiinnitettyä viestiä (Pinned Message); tämä scrollaa sinut automaattisesti säännöt sisältävään viestiin ryhmässä. Älä klikkaa kiinnitetyn viestin oikealla puolella olevaa ruksia sillä se hävittää kiinnitetyn viestin etkä pääse enää lukemaan sitä helposti.

Liittyminen Jyväskylän raid-ryhmään ja ryhmän säännöt.

Kuvan jakaminen

Jakaaksesi kuvan Telegram ryhmään sinun tulee ensin klikata oikeasta alareunasta löytyvää klemmarin kuvaketta. Tämä avaa uuden valikon, josta pääset lisäämään monia asioita ryhmään. Lisätäksesi kuvan, voit esimerkiksi valita sen heti ehdotetuista kuvista klikkaamalla kuvaa. Voit myös avata Gallerian Gallery-painikkeesta tai ottaa uuden kuvan kameralla.

Raid-ryhmään screenshotit alkavista raideista kannattaa lisätä seuraavasti:

 1. Ota Pogossa screenshot raid-gymistä
 2. Avaa Telegram ja raid-ryhmä
 3. Avaa klemmarista jakovalikko (ks. alla oleva kuva ensimmäinen vasemmalta)
 4. Klikkaa äsken ottamasi screenshotin kuvaa (ks. alla oleva kuva toinen vasemmalta)
 5. Lisää kuvan alle lisätietoja raidista (esim. kaupunginosa tai tarkempi sijaintitieto ja/tai kellonaika/ajat)
 6. Lähetä kuva ryhmään oikeasta alareunasta löytyvästä isosta sinisestä painikkeesta

Kuvan jakaminen Telegram-ryhmään.

Sijainnin jakaminen

Voit jakaa Telegramissa helposti myös sijaintisi (tai gymin sijainnin, vaikket itse olisikaan gymin kohdalla), jotta raidaajat löytävät varmasti paikalle. Sijainti jaetaan myös klemmarin takaa löytyvästä jakovalikosta. Tällä kertaa valitaan Location-painike ja oletuksena Telegram paikantaa sinun senhetkisen sijaintisi, jonka voit jakaa klikkaamalla kartan alta löytyvää Send your current location -linkkiä. Jos kuitenkin haluat jakaa jonkun muun sijainnin, kuin sen missä itse sillä hetkellä olet, voit siirrellä karttaa sormin oikeaan kohtaan ja valita sitten kartan alta Send selected location.

Sijainnin jakaminen Telegramissa.

Viestin muokkaus/poisto

Telegramissa voit helposti muokata tai jopa poistaa omia viestejäsi ja ne häviävät/muuttuvat kaikille muille ryhmässä olijoille. Voit siis korjata virheitä viesteissäsi tai poistaa vahinkoviestit itse kätevästi (ellei ylläpito ehdi ensin). Viestin muokkaaminen ja poistaminen tapahtuu ihan vain painamalla sitä viestiä, jota haluat muokata tai jonka haluat poistaa. Eteesi avautuu valikko, jostai voit valita haluatko vastata (Reply) viestiin, kopioida viestin sisällön (Copy), välittää viestin eteenpäin (Forward), muokata viestiä (Edit) tai poistaa viestin (Delete). Poistaaksesi viestin valitse Delete; poistaessasi viestiä sinulta vielä kysytään haluatko varmasti poistaa viestin ja voit lisätä vielä täpän kohtaan Delete for all members, jolloin viesti poistuu kaikilta ryhmän jäseniltä (tämä kannattaa aina olla valittuna). Muokataksesi viestiä valitse Edit; tee viestiin tarvittavat muokkaukset ja hyväksy tekemäsi muutokset sinisestä oikein-merkin näköisestä kuvakkeesta viestin oikealta puolelta.

Telegram-viestien poistaminen ja muokkaaminen.

Yksityisviestit eli YV:t

Raid-ryhmän säännöissä kielletään kaikki turha spämmi ja joskus saattaa tulla eteen tilanne, että joudut laittamaan YV:tä eli yksityisviestiä raidin ilmoittaneelle tai jollekin ylläpitäjistä ja kysymään lisätietoja. Esimerkiksi jos et ole aivan varma missä raidin gymi on, voit kysyä sitä raidin ilmoittajalta YV:llä. Tämä onnistuu esimerkiksi klikkaamalla/painamalla raidin ilmoittajan ympyränmuotoista kuvaketta (viestin/kuvan vieressä vasemmalla), jolloin eteesi avautuu hänen profiilinsa, josta klikkaat vielä puhekuplan kuvaketta (oikeassa reunassa ilmoittajan nimen alapuolella). Nyt voit kirjoittaa ilmoittajalle yksityisviestin.

Yksityisviestien lähettäminen Telegramissa.

GroupAgreeBotin käyttäminen

Telegramiin on saatavilla monia erilaisia botteja eli tekoälytyökaluja, jotka helpottavat Telegramin käyttämistä ja tuovat siihen lisäomaisuuksia. Jyväskylän Telegram-raid-ryhmässä on käyttös GroupAgreeBot-niminen botti, jota käytetään raid-ilmoitusten keräämiseen yhteen paikkaan kätevän kyselyn avulla.

GroupAgreeBotilla luotuihin kyselyihin vastataan klikkaamalla itselle sopivaa vaihtoehtoa; vastauksen voi perua klikkaamalla samaa vaihtoehtoa uudelleen. Joskus botti toimii hieman hitaasti, joten sen käyttäminen vaatii välillä kärsivällisyyttä.

Näin käytät GroupAgreeBottia raid-ryhmässä:

 1. Kirjoita raid-ryhmän viestikenttään @groupagreebot (älä lähetä viestiä!)
 2. Viestikentän ylle pitäisi tulla valittavaksi Create a new poll… Klikkaa sitä.
 3. GroupAgreeBotin käyttö on tämän jälkeen vaivatonta ja ohjeita seuraamalla homma onnistuu varmasti. Ensimmäisen käyttökerran jälkeen botti löytyy myös kontakteistasi, ja voit aktivoida sen milloin haluat lähettämällä sille viestin ”/start”.

Kyselyn luominen GroupAgreeBotin avulla

GroupAgreeBotin käyttäminen.

Kirjoita raid-ryhmän viestikenttään @groupagreebot ja valitse viestikentän yläpuolelta Create a new poll…

Nyt olet siirtynyt keskustelemaan botin kanssa. Alussa voit säätää kyselyn asetuksista kyselyn tyypin (varmista, että kyselyn tyyppi eli Poll type on Vote, mikäli se on joku muu, voit vaihtaa sen Voteksi Change poll type… -painikkeesta) ja onko kysely Anonymous eli vastanneiden nimet eivät näy vai Personal, jolloin vastanneiden Telegram-nimet näkyvät heidän valitsemansa vaihtoehdon alapuolella, ihan vain klikkaamalla jompaa kumpaa painiketta. Raid-ryhmässä on yleisesti käytetty Personal-asetusta.

Seuraavaksi anna kyselyn kysymys/otsikko/nimi. Raid-ryhmässä tässä on yleensä gymin nimi ja raid-bossina oleva Pokémon (esim. Kaupunginkirkko Tyranitar).

Seuraavaksi  voit kirjoittaa kyselylle descriptionin eli kuvauksen. Tämän voi myös jättää tyhjäksi klikkaamalla Skip this step… -painiketta (yllä olevassa kuvassa vihreällä katkoviivalla).

Descriptionin jälkeen pääset asettamaan itse vastausvaihtoehdot. Yleensä kaksi vaihtoehtoa on hyvä määrä. Vastaukset lähetetään botille yksi kerrallaan ja jokaisen vaihtoehdon jälkeen on mahdollista lopettaa vaihtoehtojen antaminen Done-painikkeesta, joka tallentaa kyselyn.

Kun kysely on valmis, siirryt takaisin raid-ryhmään (tai siihen ryhmään, jossa olit kun siirryit GroupAgreeBottiin). Lähettääksesi kyselyn ryhmään tulee sinun klikata viestikentän yläpuolelta äsken luomaasi kyselyä.

Kun kysely on lisätty ryhmään, voivat kaikki ryhmän jäsenet vastata siihen kyselyn alapuolelta löytyvistä vaihtoehdoista klikkaamalla haluamaansa vaihtoehtoa (yllä olevassa kuvassa sinisellä katkoviivalla).

HUOM! GroupAgreeBottia varten on olemassa myös testiryhmä, jossa saa testailla vapaasti botin toimintaa. Pääset liittymään testiryhmään tästä linkistä.

Kyselyn tekeminen GroupAgreeBotilla (video).

PollrBotin käyttäminen

GroupAgreeBot todettiin valitettavasti melko epäluotettavaksi (oli usein alhaalla eikä toiminut tällöin lainkaan), joten nykyään käytämme Jyväskylän raid-ryhmässä lähinnä PollrBottia. PollrBot toimii hyvin samaan tapaan kuin GroupAgreeBot, mutta on itse asiassa vieläkin yksinkertaisempi käyttää.

Pollrbotilla kysely tehdään seuraavasti:

 1. Ala kirjoittamaan raid-ryhmän viestikenttään @pollrbot, viestikentän yläpuolelle pitäisi ilmestyä valinta, josta klikkaat pollr (@pollrBot)
 2. Tämän jälken viestikentän yläpuolelle ilmestyy Create new poll. Klikkaa sitä.
 3. Tämän jälkeen vain seuraat botin ohjeita; Ensin sinun tulee klikata Create poll -painiketta, tyämän jälkeen annat kyselylle kysymyksen (esim. Lukkarinpuisto Ho-Oh, Kaupunginkirkko Lege tms…), sitten syötät ilmoittautumisajat yksitellen (esim, 15:00 -> lähetä viesti, 15:15 -> lähetä viesti, 15:30 -> lähetä viesti). Kun kysely on valmis, klikkaa lopuksi done-painiketta.
 4. Tämän jälkeen pääset lisäämään kyselyn raid-ryhmään klikkaamalla kyselyn nimeä create new poll -painikkeen alapuolelta.

Kyselyn tekeminen PollrBotilla.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Jos sinulla on Salamatipun käyttäjätunnus voit kirjautua sisään tästä.

*